Yazılar

Ön muhasebe önemi

Ön Muhasebe Nedir, Ön Muhasebe Programı Özellikleri Nasıl Olmalıdır?

Ön muhasebe, işletmelerin mali dengesini koruyan ve bu alanda gerekli işlemlerin yapıldığı departmandır. Finansal verilerin yönetimini sağlayarak her türlü cari hesap, stok takibi, çekler ve faturalar gibi verilerin takip edilmesinin sağlandığı bu alan, şirketin kalbidir demek yerinde olacaktır. Bu yazımızda ön muhasebe nedir, neden önemlidir, kullanılan terimlerin anlamları nelerdir? Gibi sorunları detaylı bir şekilde cevaplayacağız.

Genel muhasebe ve ön muhasebe genel olarak çok fazla karıştırılan terimlerdir. Genel muhasebe, işletmelerle ilgili tüm fatura, irsaliye, makbuz, ödeme, tahsilât vb finans işlemlerinin resmi evraklar ile düzenleyerek, resmi defterlere, formlara işleyerek ve raporlayarak Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) aktaran kişilerdir. Yani mali müşavirlerdir. Ön muhasebe ise raporları şirketin ortaklarına, yöneticilerine ve mali müşavire yollanan departmandır.

Ön muhasebe programı

Ön Muhasebe Programı Terimleri

Stok Takibi: Stok ya da bir diğer adı ile envanter, bir firmanın işleyişini belirleyen püf noktadır. Eldeki mal/ürün ya da hizmetlerin tamamına envanter ya da stok demek doğru olur. Henüz satılmamış ve depoda veya ambarda bekleyen mala stok denilir. Stok girişleri, stok çıkışları ön muhasebede muhasebe programları yardımıyla tutulmasında işe yarar. Buna da stok takibi denir.

Cari Hesap Takibi: Alacak ve borç işlemlerinin takibinin yapılmasına denir. Her işletme sahibi açısından oldukça önemli olan cari hesaplar hangi firmaya ne kadar borç olduğunu, müşterilerden alacaklarını ve vereceklerinin ne kadarlık bir tutarda olduğunu anlamak için yapılan cari hesap takibi, şirketlerin ayakta kalabilmesi adına önemli bir işlemdir.

Banka Takibi: Bankaya yatırılan veya bankadan çekilen paralar, ödenen çekler, giden veya gelen havaleler ön muhasebede takibe alınır. Buna göre günlük, haftalık ya da aylık raporlar çıkartılarak şirketin içinde bulunduğu kâr-zarar ilişkisi hesaplanır.

İlginizi Çekebilir: Ön Muhasebe Programı Nedir, Nasıl Çalışır? (Tıklayın)

Çek Senet Takibi: Ticaretin önemli bir alanını kapsayan çekler, bankaların resmi evraklarıdır. Müşterilerden alınan veya müşterilere verilen çeklerin takip edilmesi, bu yüzden önemlidir. Muhasebe programı özellikleri arasında yer alan çek senet takibi modülü ile bu işlemler kolay bir şekilde halledilebilir. Günü gelmiş ya da yaklaşan çek ödemeleri için bildirimde bulunan ön muhasebe programı ile carilerin kontrol edilmesi kolaylaşır.

Fatura Takibi: Bir malın veya ürünün teslim edildiğine dair alınan belgeye fatura adı verilir ve Fatura ile yapılan tüm işlemler ön muhasebenin sorumluluğundadır. Buna ek olarak ay sonunda mali müşavire faturaların verilmesi ve buna paralel olarak vergi ödemeleri de bu alanın takibinde olan bir durum olduğu için ön muhasebe programlarından fatura takibi olmazsa olmaz bir özelliktir.

İlginizi Çekebilir: Ön Muhasebe Programı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İrsaliyelerin Takibi: Tarih, seri ve sıra numarası takip edilmesinde kullanılan ve al ya da ürünün satışının tamamlanmasından sonra verilen resmi bir belgedir. Henüz fatura kesilmemiş anacak mali sevki yapılmışsa ön muhasebeci bu takipleri yapar.

Ücret/ Maaş ve Avans Ödemeleri: Ön muhasebeciler firmada çalışan personellerin ücret hesaplamasını yapar. Personellerin gün içerisinde ne kadar süre çalışıp çalışmadığının kontrolünü yaparak ne kadar ücret verilmesi gerektiğinin takibini yapar.


Ön Muhasebe Neden Önemlidir?

Ön muhasebe işletmelerin finansal verilerini takibe alır ve bu da işletmeyi ilgilendiren en önemli konulardan biri olduğu için şirketler için büyük önem arzeder. Bir işletme sahibi, şirketi için bir şey almadan önce finansal durumunu bilmesi gerekir. Aksi durumda nakit sıkıntısı yaşayabilir bunun oluşmaması adına işletme sahiplerinin ihtiyacı olan bilgileri önceden bilmesi için ön muhasebeden alınan raporların göz önünde tutulması gerekir. Bu da ön muhasebenin şirketler açısından ne kadar önemli olduğunu anlatmaya yeter. Tabi ön muhasebenin önemi kadar ön muhasebe programı da önemli bir ayrıntıdır.

İlginizi Çekebilir: Şirketlerde Ön Muhasebe Programı Neden Önemlidir? (Tıklayın)


Ön Muhasebe Programı

İşletme sahipleri hesap hataları gibi sorunların yaşanmaması adına ön muhasebe programları ile bu tür yanlış hesaplamaların önüne geçebilir. Ön muhasebe programları bu tür finansal açıdan yapılan hesap hata paylarını ortadan kaldırarak rahat bir şekilde işlemlerin yapılmasını sağlar. Timeout ön muhasebe programı tüm hataların ortadan kaldırmak için hazırlanmış ve işletme sahipleri için oldukça işe yarayan bir programdır. Sizde bu programın avantajlarından yararlanmak istiyorsanız iletişime geçebilirsiniz.


Ön Muhasebe Programı Modülleri

  1. Stok takibi
  2. Teklif, Sipariş, Satış Takibi
  3. Fatura
  4. Cari hesap borç ve alacak takibi
  5. Müşteri crm takibi
  6. Tedarikçi hesap takibi
  7. Personel hesapları
  8. Masraf gider takibi
  9. Kasa TL ve döviz için ayrı ayrı takip
  10. Bankalar
  11. Çek ve Senetlerin takibi
  12. Detaylı raporlama

Ön muhasebe programında bulunması gereken modüller bunlardır. İşletme sahibi için avantaj sağlayan Timeout ön muhasebe programı ile hatasız bir şekilde finansal verilerinizi takip edebilirsiniz.

Ön Muhasebe Programı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Ön Muhasebe Programı Nedir?

Ön muhasebe programı, işletme sahiplerine hızlı, kolay ve daha az maliyetli yönetim imkanı sunan programdır.

Ön Muhasebe Programının Avantajları Nelerdir?

Ön muhasebe programının en büyük avantajı, internet erişimi olan her yerden programı kullanabiliyor olmanızdır.

Ön Muhasebe Programı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ön Muhasebe Programı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ön muhasebe programı, işletmelerin günlük, haftalık, aylık ve yıllık cari hesap takibi, alım-satım işlemlerinde stok takibi, personel giderleri ve maaş bordrolarının takibi gibi cari işlem gerektiren işlemlerin yapıldığı alana ön muhasebe denir. Ön muhasebe, bir işletmenin “kalbidir” denilebilir.

Ön Muhasebe Programı

Ön muhasebe programları işletmede oluşabilecek cari hataların önüne geçmesi adına kullanılan programdır. Ödeme ve tahsilât takibi gibi işlemler ile işletmenin yönetilmesinin sürdürülmesinde ve geliştirilmesinde büyük rol oynar. Peki, ön muhasebe ne için kullanılır?

Fatura Kesme: Alım/Satım işlerinin belgelenmesi

Cari Hesap Takibi: Müşteri veya tedarikçiden alacak/borç takibi.

Banka Hesap Takibi: Bankaya yatırılan, bankadan çekilen, bankaya yapılan havalelerin kaydı ve takibi.

Çek/Senet Takibi: Çek veya senetle yapılan ödemelerin kayıtlarının tutulması.

Aylık Bordrolar: Personelin ücret hesaplarının düzenlenmesi ve takibi.

İlginizi Çekebilir: Ön Muhasebe Programı Nedir, Nasıl Çalışır? (Tıklayın)


Ön Muhasebe ile Genel Muhasebe Arasındaki Farklar

Genel muhasebe ile ön muhasebe arasından belli başlı farklılıklar vardır. Genel muhasebe; işletmelerin genel olarak finansal hesaplamalarını yapar. Tüm makbuz, irsaliye, tahsilât gibi işlemlerin resmi evraklarla düzenlemesini yaparak resmi deftere işleyip raporlar. Ön muhasebe ise ay içerisinde yapılan tüm hesaplamalar, faturalandırmalar gibi genel muhasebeyi ilgilendiren evrakları, doğru şekilde hazırlama işlemlerine bakar.


Ön Muhasebe Programı Nasıl Seçilir?

Küçük işletmeden tutun büyük işletmelere kadar ön muhasebe programı her işletme için kullanılması gereken bir yazılımdır. Cari hesaplama, stok takibi, banka hesabı, çek/senet takibi gibi firma ya da şirketlerin cari işlemlerini sağlıklı şekilde yürütmek için kullanılır. Yanlış bir fatura kesimi gibi yanlış hesaplamalar büyük sorunlara yol açabilir. Bunun önüne geçmek için, kullandığınız ön muhasebe programının özellik ve kullanılabilirlik bakımından işletmenize uygun olması gerekir. Bu alanda uzun süredir üzerinde çalıştığımız Timeout ön muhasebe programı ihtiyacınızdan fazlasını karşılayacaktır. Müşterilerimize sunduğumuz avantajlı kampanyalardan yararlanarak kaliteli hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz. Peki, ön muhasebe programı nasıl seçilir?

İlginizi Çekebilir: Ön Muhasebe Nedir, Ön Muhasebe Programı Özellikleri Nasıl Olmalıdır? (Tıklayın)


1- İhtiyaçlarınıza Göre Seçim Yapın!

İşletmenize en uygun muhasebe programı seçmek dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biridir. İhtiyaçlarınıza ve beklentilere göre seçim yaptıktan sonra ön muhasebe programların özelliklerini inceleyin.


2-  Kullanımı Kolay Muhasebe Programı Tercih Edin

Şirketler için ön muhasebe departmanı, diğer tüm alanlardan çok daha önemlidir. Bu nedenle, bu departmandan sorumlu personelsizin kullanabileceği kullanımı kolay muhasebe programı tercih edin. Ön muhasebe seçimi yaparken kullanımı zor bir muhasebe programı tercih ederseniz hata payları daha yüksek olur.


3-  Muhasebe Programları Hakkında Fikir Edinin

Ön muhasebe programı seçerken muhasebe programları hakkında detaylı araştırma yapmalısınız. Böylece daha kolay fikir edinmenizi öneririz. Bu doğrultuda hareket ederseniz, firmanız için en uygun ön muhasebe programı tercih etmiş olursunuz.


4- Eklenti ve Modülleri İnceleyin

Ön muhasebe programı seçerken, dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de eklenti ve modüllerdir. Çünkü eklenti ve modüller, muhasebe programlarında farklılık gösterebilir. Tek bir program ile birçok işinizi halledebilmek için eklenti ve modülleri fazla olan bir muhasebe programı tercih ederseniz, işletmenizde yapacağınız işlemleri herhangi bir yere gitmeden uzaktan takip edebilme imkânına sahip olursunuz.

İlginizi Çekebilir: Ön Muhasebe Programı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler (Tıklayın)


5- Çevrenize Danışın

Muhasebe programı seçmeden önce çevrenizde muhasebe programı kullanmış kişilerden fikir alabilirsiniz. Hangi programın daha fazla işlev sağladığını öğrenebilmek için aynı zamanda satış yapan firmaların web sitelerini inceleyerek de özellikleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.


6- Mobil Uyumlu Programları Tercih Edin

Mobil uyumlu ön muhasebe programı tercih etmeniz, seçimde önemli bir husustur. Fatura kesme, cari hesap, stok takibi ve daha konuyu, işletmenizde bulunmasanız bile internetin olduğu herhangi bir ortamda kolaylıkla takip edebilirsiniz. Bu da, işletmenizdeki işlem hareketleri hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar.


7- Güvenlik Düzeyi Yüksek Programları Tercih Edin

Ön muhasebe programı seçerken, programın güvenlik önlemlerinin tam anlamıyla sağlanmış olup olmadığını mutlaka gözden geçirin. Olası herhangi bir saldırı ya da sunucu çökmesi sonucunda, daha önce yaptığınız işlemlere dair yedek alınan programlar, herhangi bir zarara uğramanızı engeller.


Timeout Ön Muhasebe Programı

Alanında uzun zamanların deneyim ve tecrübesine sahip olan Timeout, ERP yazılım alanında sunduğu başarılı çalışmaları ile müşterilerini memnun etmeye devam ediyor. Timeout ön muhasebe programı ile sunduğumuz avantajları yakalamak ve şirketiniz için en iyi çözümlere ulaşmak için firmamızın iletişim bilgilerinden ulaşarak ön muhasebe programı demo talebinde bulunabilir, ön muhasebe programı fiyatı hakkında bilgi alabilirsiniz.

Ön Muhasebe Programı Hakkında Sık Sorulan Sorular

En Çok Kullanılan Ön Muhasebe Programları Hangileridir?

Timeout ön muhasebe programı, işletmesinin kalitesini yükseltmek isteyen birçok işletme tarafından tercih edilmektedir.

Ön Muhasebe Programı Seçerken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Ön muhasebe programı seçerken dikkat edilmesi gereken şey, programın kapsamlı ve kolay kullanılabilir olmasıdır.

Ön Muhasebe Teknik Destek Hizmetiniz Var mı?

7/24 aktif bir şekilde hizmet veren uzman ekibimizden dilediğiniz zaman yardım ve destek alabilirsiniz.

Ön muhasebe programı

Ön Muhasebe Programı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ön muhasebe programı, banka hesap takibi, çek-senet takibi, stok giriş-çıkış takibi, fatura/irsaliye işlemleri, cari hesap takibi gibi işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlayan bir yazılımdır.

Ön muhasebe programı alırken dikkat edilmesi gerekenlere geçmeden önce, ön muhasebenin ne olduğuna bakalım.

Ön muhasebe nedir

Ön Muhasebe Programı Nedir?

İşletmelerin hesap verilerinde, alım-satım işlemlerinde, stokların verilerinde ve daha birçok hususta yanlışlığa mahal vermemek adına ön muhasebe programı kullanmaları gerekir. Peki, hangi alanlarda kullanılır?

1- Banka hesap takibi: İşletmenin, bankalarda yer alan tüm hesapların kontrolünün sağlanmasına yardımcı olur.

2- Çek-senet takibi: İşletmelerin çek ve senet işlemlerinin kontrol edilebilmesini sağlar. Aynı zamanda vadeleri takip edilebilir ve zamanı geldiğinde ödemeler yapılır.

3- Stok giriş-çıkış takibi: İşletmeden satın alınan malların çıkış takibi, işletmeye gelen malların girişleri ve stok takibi de ön muhasebe programı ile yapılabilir.

4- Fatura/irsaliye işlemleri: İşletmede kesilen faturalar ya da işletmeye kesilen faturalar hakkında bilgi sahibi olabilmenizi ve takip edebilmenizi sağlar.

5- Cari hesap takibi: İşletmeler, sunduğu hizmet ve aldığı hizmet karşılığında farklı bir firmayla borçlanabilirler. Ön muhasebe programı, bu borç bilgilerine ve alınacak olan paranın verilerine ulaşabilmenizi sağlar.

İlginizi Çekebilir: Ön Muhasebe Programı Nedir, Nasıl Çalışır? (Tıklayın)


Ön Muhasebe Programı Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ön Muhasebe Programı Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ön muhasebe programı almadan önce detaylı araştırma ve bilgi sahibi olmanız gerekir. Hatta almadan önce bu konu hakkında bilgi sahibi olan kişilerden destek alabilirsiniz. İşte ön muhasebe programı alırken dikkat etmeniz gerekenler…

İlginizi Çekebilir: Ön Muhasebe Programı Nedir, Nasıl Çalışır? (Tıklayın)


1- İhtiyaçlarınıza Göre Seçim Yapın

Ön muhasebe programı seçerken, öncelikle ihtiyaçlarınızı belirlemelisiniz. Büyük bir işletme ile küçük bir işletme aynı yazılım türünü kullanamaz.

Her işletme türüne özel oluşturulan programlar vardır. Sizin yapmanız gereken, öncelikle hangi yazılımın işletmeniz için en uygun olacağına bakmaktır. İşletmenizin ihtiyaçlarını ve beklentilerini kontrol ettikten sonra piyasada yer alan ön muhasebe programlarının özelliklerini inceleyin. Hangisinin işletmeniz için en iyi performansı sağlayacağını düşünüyorsanız, o yazılımı tercih edebilirsiniz.


2- Kolay Kullanılabilen Yazılımları Tercih Edin

Ön muhasebe programı seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise, kullanım kolaylığı olan yazılımları tercih etmenizdir. Zor ve pahalı bir yazılım tercih ettiğinizde, çalışanlarınızın bu programı kullanmakta oldukça fazla zorlanacaktır. Bunun sonucunda da ön muhasebe programını kullanamayacakları için işletmeniz, faydadan çok zarar görebilir. Bu nedenle ön muhasebe programını seçerken, çalışanlarınızın bilgi ve kapasitesine göre seçim yapmalısınız ki, program beklediğiniz işlevi görebilsin.

İlginizi Çekebilir: Ön Muhasebe Nedir, Ön Muhasebe Programı Özellikleri Nasıl Olmalıdır? (Tıklayın)


3- Muhasebe Programları Eğitimlerini Araştırın

Muhasebe yazılım satışı yapan bazı firmalar, size eğitim desteği veriyorken bazı firmalar bu konuda pek yardımcı olmayabiliyor. Ön muhasebe programı seçerken size eğitim ve araştırma desteği sunan firmaların bu avantajlarını araştırın. Böylelikle ön muhasebe programları hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilir ve işletmenizde en verimli şekilde kullanılabilmesini sağlayabilirsiniz.


4- Eklenti ve Modülleri İnceleyin

Eklenti ve modüller, işletmeniz için kullanabileceğiniz bir ön muhasebe programı üzerinde çok etkili bir özelliktir. Eklenti ve modüller sayesinde, yapılan işlemleri ve verileri, herhangi bir nedenden dolayı işletmenize gidemediğiniz süreçlerde uzaktan takip edebilme imkânı sunar. Bunun yanı sıra eklenti ve modüller, ön muhasebe programınızın diğer yazılım türleri ile birlikte işlem görebilmesini de sağlar.


5- Muhasebecinizden Yardım Alın

Ön muhasebe programı seçerken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri de, işletmenize en uygun yazılımı tercih ediyor olmanızdır. En uygun muhasebe programını seçebilmek için de danışabileceğiniz en yetkili kişi muhasebecinizdir. Muhasebeciniz işletmeniz için hangi programın daha iyi olacağını ve daha verimli işlev görebileceğini bilir. Bu nedenle ön muhasebe programı seçmeden önce muhasebecinizin bilgisinden yararlanın ve seçiminizi onun desteğiyle birlikte yapın.

İlginizi Çekebilir: Ön Muhasebe Programı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler (Tıklayın)


6- Mobil Uyumlu Programları Tercih Edin

Bir ön muhasebe programı seçerken, mobil uyumlu olanını tercih etmeniz, birçok işlem hususunda oldukça fazla avantaj sağlayacaktır. İşletmenizdeki stoklar, raporlar ve daha birçok şey hakkındaki verileri takip edebilmek için, alacağınız ön muhasebe programının mobil uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz.


7- Güvenlik Önlemlerini Araştırın

Muhasebe programı alırken, güvenlik önlemlerinin sağlam olup olmadığına dikkat edin. Bunun yanı sıra geleceğin teknolojik değişimlerine ayak uydurabiliyor olmasına da özen gösterin.


Ön Muhasebe Programı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Ön Muhasebe Programının Avantajları Nelerdir?

Ön muhasebe programı, banka hesap takibi, çek-senet takibi, stok giriş-çıkışı ve cari hesap takibi gibi daha birçok işlemi en hızlı ve kolay şekilde gerçekleştirebilmenizi sağlar.

Ön Muhasebe Programı Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ön muhasebe programı seçerken, kolay kullanılabilir olmasına ve mobil uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz.

Ön Muhasebe Programı Ne İşe Yarar?

Ön muhasebe programı, işletmelerin gerçekleştirdiği işlemlerin genelinde minimum hata olmasını sağlayan programdır.