ERP yazılım nedir

ERP Yazılım Nedir, Kurumlar İçin Neden Gereklidir?

ERP yazılım, kurumsal firmaların muhasebe işlemlerinden; satın alma, proje yönetimi, risk yönetimi ve mevzuat uyumu ve tedarik zincir operasyonları gibi kurum için önemli olan tüm finansal işlemlerin kontrol edildiği sisteme verilen ortak isimdir. Tercih edilecek ERP yazılımın, tek paket şeklinde olması ve bütün ihtiyaçları tek bir paket program ile karşılaması gerekir. Birbiri ile entegre edilen ERP yazılımlar, kullanım açısından bir sorun oluşturmasa da entegrasyon bölümünde yaşanabilecek aksaklıklar, işlerin durma noktasına kadar gelmesine neden olabilir.

Bir şirkette işlerin koordineli bir şekilde yürüyebilmesi için departmanların birbiri ile iletişim halinde olması gerekir. Depo, muhasebe bölümü, mağaza bölümü gibi alanların birbiri ile entegreli çalışmasını sağlamak için ya çok sayıda personel ve bu personellerin birbiri ile sürekli olarak iletişimde olmalarını sağlayacak iletişim kanalları ya da ERP yazılım gibi çok sayıda personel ve iletişim kanalı gerektirmeyen bir iletişim ağının olması gerekir.

ERP, (Kurumsal kaynak planlama), yukarıda saydığımız departmanlardan çok daha fazlasını birbirine bağlayarak tek paket şeklinde kullanılabilen program ya da yazılım türüdür. Tabi ki seçilen ERP programın özellik bakımından geniş olması ve entegrasyon noktasında herhangi bir probleminin olmaması son derece önemlidir. Ancak bu şekilde bir yazılım ile kurumun tüm finansal değerlerini bir arada toplamak mümkün olabilir.

Günümüz koşullarında her sektörün, her firmanın bir ERP yazılıma ihtiyacı mutlaka vardır. Firmanın büyük ya da küçük olması bu gerçeği değiştirmez. Basit bir fastfood ile büyük bir restoran arasında hiçbir fark yoktur. Neticede büyük firmanın da küçük firmanın da entegreli çalışması gerekir. Ancak bu şekilde olursa, firma risk analizi yapabilir, büyüme hedeflerini gözlemeyebilir ve buna göre bir yol haritası çizerek kurumun daha kaliteli hale gelmesini sağlayabilir.

ERP Temel Prensipleri

Kurumsal Kaynak Planlama, adından da anlaşılacağı üzere kurumun tüm ihtiyaçlarının tek bir yerde toplanması anlamına gelir. ERP sistemleri, tek bir veri tabanı üzerinden birçok departmanı bir araya getirir ve raporlar, tek bir tuşla alınarak gerekli incelemeler yapılabilir. Cari hareketler, depo hareketleri, dönemsel raporlar, döviz kurları, etiket tasarımı, fiş ve faturalar, hızlı satış, indirim uygulama, kasa hareketlerini takip etme, kullanıcı atama ve kullanıcı takibi, ödeme türlerini belirleme, personel takibi yapma, rapor oluşturma, SMS gönderme, stok takibi, toplu fiyat değişikliği gibi işlemler, için normalde her işlem için ayrı bir departmanın olşturulması gerekir ve raporlama bölümüne gelindiğinde, tüm parçaları puzzle gibi bir araya getirmek gerekir. Tabi ki bu da kendi başına bir zaman alacağı için kurum açısından büyük zaman kaybına neden olur. ERP sistemleri, tüm bunları tek bir veri tabanında birleştirir ve sonuçların çok daha hızlı şekilde alınmasını sağlar. Bu yönüyle incelendiğinde ERP yazılım, her kurumun temel ihtiyaçlarından biri olarak kabul edilir.

ERP Neden Gereklidir?

İş kaynaklarının doğru yönetilmesi ve kurumun daha sağlıklı ilerleyebilmesi adına kullanılması gereken ERP sistemleri, tüm departmanları bir araya getirerek tek bir ekran üzerinden tüm verilerin kolaylıkla takip edilmesine olanak sağlar. Bu da hem personel fazlalığını ortadan kaldırır hem de daha sağlıklı şekilde kurumun işleyişinin yürümesini sağlar. Bu nedenle ERP’nin iş değeri, her kurum için yüksektir ve kesinlikle kullanılması gereken bir yazılımdır.

ERP Yazılım Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Piyasada çok sayıda ERP sistemi bulunmaktadır. Her birinin kendine göre sunduğu avantajlar ve dezavantajlar vardır. Ancak kurumunuz için en iyisini tercih etmeniz, daha sağlıklı şekilde işlerin ilerlemesini sağlamanıza yarar sağlayacaktır. Bu yüzden ERP sistemler hakkında araştırma yapmadan karar vermemeniz gerektiğini unutmayın. Peki, ERP yazılım seçerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

  • Tüm departmanların aynı program altında toplanması,
  • Kullanım kolaylığının olması,
  • Kapsamlı özelliklere sahip olması,
  • Enterge edilebilme özelliğine sahip olması,
  • Fiyatının uygun olması.

Yukarıda saydığımız özelliklere dikkat edilerek satın alacağınız ERP yazılım, hem işinizin daha hızlı şekilde halledilmesini hem de maddi açıdan daha az para ödeyerek işlem yapmanıza kolaylık tanır. Timeout ERP, bu anlamda beklentilerinizi en iyi şekilde karşılayacak çözümleri sizlere sunarak hem zamandan kazanmanıza hem de işlerinizin daha sağlıklı şekilde yürümesine yardımcı olur. Timeout ERP hakkında ayrıntılı bilgi almak için iletişim bilgilerinden firmamıza ulaşabilirsiniz.