Kurumsal kaynak planlaması erp nedir

Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) Nedir?

ERP, kurumların işlemlerini daha sağlıklı şekilde yürüterek gerektiğinde hızlı şekilde rapor haline getirebilmelerini sağlayan bilgi çağı teknolojilerinden biridir. 

Kurumsal firmaların çalışmalarında başarılı sonuçlara ulaşabilmeleri için dikkat etmeleri gereken bazı ayrıntılar vardır. Kalite, verimlilik ve maliyet, eskiden beri kurumlar için önemli parametreler iken son yıllarda teknolojinin hızlı bir şekilde ilerlemesi ve kurumlar nezdinde de önemli bir yere gelmesinden sonra “hızlı karar verme” parametresi de kurumların başarılı olmalarında önemli bir rol oynamaya başladı. Saydığımız bu 4 ana parametrenin oluşabilmesi için; sağlam bir altyapı yeteri kadar personel ve ciddi bir maliyet gerekir. Ancak Kurumsal Kaynak Planlama (ERP), hem maliyetleri düşürme açısından hem de beklenen sonuçların elde edilebilmesi açısından kullanılabilecek başarılı bir yazılımdır.

ERP nedir

ERP Nedir?

ERP, son dönemlerde adından sıkça bahsedilen bir sistem haline geldi. Aslında her kurumun küçük ölçekte ya da büyük ölçekte kullandığı bir program olmasının yanında daha kapsamlı özelliklere sahip donanım açısından daha zengin ve verimli bir sistem olduğundan bahsetmek gerekir. İşin özeti ile “ERP nedir?” sorusuna verilebilecek en iyi yanıt ise; “Bir kurumun finans, insan kaynakları, üretim, satış ve pazarlama gibi departmanlarını tek bir yazılım üzerinden birleştirerek bilgilerin ortak şekilde kullanılmasıdır” denilebilir.

Kurumsal bir firmada, satış siparişi, üretim, satın alma, stok, sevkiyat, muhasebe gibi alanlar, şirketin ayakta kalabilmesi adına önemli departmanlardır. Ancak bunların yönetimini tek elden yapmak da önemlidir. Ya da en azından gerektiği zaman bu departmanların incelenmesinin kolay bir şekilde yapılması gerekir. ERP yazılım, aslında tam da bu noktada devreye giren bir yazılımdır. Saydığımız bu alanları tek bir yerden yani merkezden takip ederek işlerin akışını takip edilmesini kolaylaştırmaktır denilebilir.

ERP yazılımların olmadığı ya da seyrek olarak kullanıldığı önceki dönemlerde, tüm bu işlemlerin yapılması ve bir araya toplanması için daha fazla personele ihtiyaç duyulmaktaydı. Bu da haliyle işletmelerin mali dengesinin bozulmasına neden olabiliyordu. Şimdilerde başarılı çalışmalar sonucunda üretilen ERP yazılımlar sayesinde, fazladan personel çalıştırmaya gerek kalmadan tüm yapılan işlemlerin tek bir merkezden yönetilebilmesi durumu kendini daha fazla göstermektedir.

ERP Yazılımın Önemi Nedir?

Teknoloji ve bilgi çağının üst seviyelere tırmanmaya devam ettiği günümüzde, insandan kaynaklı oluşabilecek hataları önlemek daha rahat hale geldi. Örneğin büyük bir kurumsal firmayı ele aldığınızda; yapılan satışlar, ödenen paralar, personellerin işe giriş-çıkış saatleri, kullandıkları izin günleri, aldıkları nakit avanslar, depodaki stokların sayımı gibi birçok işlemin normal şartlarda insanlar tarafından manuel olarak kâğıt üzerinde yapılması gerekir. Ancak ERP sistemleri, tüm bu ihtiyaçlardan çok daha fazlasını karşılamaktadır. Stokların girilebildiği, muhasebe işlemlerinin yapılabildiği, personellerin takip edilebildiği bir sistem olması, ERP yazılımın kurumsal firmalar açısından son derece önemli bir yere sahip olmasını etkilemektedir.

İlginizi Çekebilir: Kurumlar Açısından ERP Sistemlerinin Önemi Nedir?

ERP Sistemlerin Kurumlara Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

ERP sistemleri, kurumlar açısında oldukça önemli bir yere sahiptir. Yukarıda saydığımız etkileri dışında şirketin yönetiminde sağladığı hızlılık, bilgi çağına ayak uydurmada sağladığı ayrıcalıklar ve çok daha fazlası ER sistemlerin kurumlara sağladığı avantajlar arasında yer almaktadır. Peki, bunlar dışında ERP sistemlerin avantajları nelerdir?

  • İş süreçlerini takip etme kolaylığı,
  • Karar verme aşamasında sunduğu destek,
  • İş süreçlerini kolaylıkla takip edebilme,
  • Bilgi planlamasının daha doğru yapılması,
  • Verilerin doğru şekilde analiz edilebilmesi
  • Gelişmiş maliyet izlemesi,
  • Müşterilere verilecek yanıtın süresini kısaltması,
  • Daha rahat nakit izlemesi,
  • Rekabet avantajı,
  • Paylaşılan müşteri veri tabanı,
  • İnternet tabanlı uygulamalar,

Yukarıda saydıklarımızdan çok daha fazla avantajı bir arada sunan Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) ile işletmenizin daha sağlıklı şekilde yürütülmesini sağlayabilir, fazladan personel çalıştırma yükümlüğünden sıyrılabilir, şirketinizin gidişatını daha rahat bir şekilde takip ederek gerekli yol haritasını çizebilirsiniz.

Timeout ERP Sistemleri

Uzun zamanların deneyim ve tecrübesini birleştirerek kurumlar için gerekli olan tüm özellikleri bir araya getirdiğimiz Timeout ERP ile daha hızlı işlem yapma olanağına sahip olacaksınız. Kullanım kolaylığı, piyasadaki ERP sistemlerden farklı olarak daha fazla özellik ve modülün entegre edilebildiği ERP yazılımı hakkında ayrıntılı bilgi almak ve kurulum talebinde bulunmak için çağrı merkezi iletişim numaramızdan firmamıza ulaşabilirsiniz.