e-arşiv

Timeout E-Arşiv İle İşleriniz Yolunda

Timeout E-arşiv; daha önce fiziksel olarak depolanan fatura bilgilerinin, gelişen teknoloji ile online ortamda saklanmaya başlamasına verilen isimdir.  E-arşiv sistemi, mükelleflerin tüm alım ve satım bilgilerini ve diğer fatura bilgilerini hatasız bir şekilde sistemde saklayabilmesini sağlayan bir sistemdir.

433 sıra numaralı kanun şartlarına uygun bir şekilde, kesilen faturaların e-arşiv sistemiyle düzenlenebilmesi ve bir başka kopyasının saklanması mümkündür. Mükellefler öncesinde sakladıkları gerekli verileri istedikleri zaman e-arşiv sistemi ile görebilirler. Daha önce fiziksel olarak saklanan fatura bilgileri ve diğer verilerde karışıklık ve hatalar görülebiliyordu. E-arşiv sisteminin ortaya çıkmasıyla birlikte bu hataların ve olası karışıklıkların önüne geçildi. Bunun yanı sıra zamandan tasarruf ederek vakit kaybı yaşanmasının önüne geçiliyor.

Timeout e-arşiv

E-arşiv, ticaret yapan kişiler için çok faydalı bir uygulama oldu. Mükelleflerin ve mevcut kurumların gider maliyetlerini de azaltıyor olması, çok fazla tercih edilen bir uygulama olmasını sağladı. E-arşiv, adeta farklı bir eleman görevi gören bir sistemdir. Fatura bilgilerinin ve diğer verilerin saklanması çok zor ve uzun sürüyorken, e-arşiv sistemi ile çok basit bir işlem halini aldı. Bu da mükellefler ve işletme sahipleri için çok avantajlı bir durum olduğu gibi, alıcıları da çok memnun ediyor. Çünkü alım-satım işlemlerinde olası hataların önüne geçiliyor ve işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirebiliyorlar.

İlginizi Çekebilir: E-Fatura ve E-Arşiv Sistemleri Nedir, Neye Yarar?


E-Arşiv Ne İşe Yarar?

Teknolojinin hızla gelişmesinin ardından insan gücüne dayalı işlemler yavaş yavaş online ortama geçmeye başlaması ve işletmelerin git gide büyüyor olması birçok yenilikçi ve geliştirilmiş sistemlerin ortaya çıkmasını sağladı. Bu sistemlerden biri de e-arşiv sistemidir. Bu sistemi kullanan mükellefler, istedikleri zaman e-arşivde yer alan faturaları başka birine aktarabilir ve manuel kesimde yaşanabilecek olası hatalar bu sistem sayesinde engellenebilir. Kullanımı çok kolay olan bu uygulama, aynı zamanda işletmelere zaman tasarrufu ve en üst kalite hizmeti sunabilmelerini sağlayacaktır. Aynı zamanda e-arşiv uygulamasını kullanan işletmeler kırtasiye ve faturaların nakliyesinde oluşan gider maliyetlerinin azalmasını da sağlar.

E-arşiv uygulamasının birçok konuda işletmelere sağladığı yararlardan dolayı çok yaygın bir şekilde kullanmaya başlandı. Hatta bazı mükelleflerin e-arşiv sistemini kullanması zorunlu hale getirildi.

İlginizi Çekebilir: E-Fatura ve E-Arşiv Sistemleri Nedir, Neye Yarar?


E-Arşiv Kimlere Zorunlu?

E-arşiv kullanımı, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bazı işletme ve mükelleflere zorunlu hale getirildi. Cirosu 5 milyon TL ve üzerinde olan işletme sahiplerinin e-arşiv sistemine geçmesi kararı alındı. 5 milyon TL ve bu miktarın daha altında bir ciro yapan mükellefler ise kendi isteklerine göre e-arşiv sistemine geçme hakkına sahiptirler fakat bu kişilere e-arşiv uygulaması zorunlu değildir.

İnternet ortamında satış yapan 5 milyon TL ve üzerinde bir kazanca sahip olan işletmeler, e-arşiv sistemi üzerinden fatura kesmek zorundadır. Bu kurala uyulmadığı takdirde yasal olarak bir cezai yaptırım uygulanabilir.

İlginizi Çekebilir: E-Fatura / E-Arşiv


E-Arşiv Nasıl Kullanılır?

E-Arşiv sisteminin kullanılabilmesi için öncelikle mükelleflerin bir e-fatura sisteminde kaydı olması gerekiyor. Daha sonra e-fatura kaydını tamamlayan kişiler, bir hafta süreyle faturaları kâğıt şeklinde kullanmaya devam edebilirler. E-fatura kaydını oluşturduktan bir hafta sonra ise tüm bilgi ve işlemleri e-arşiv uygulaması üzerinden gerçekleştirmeye başlayabilirler. Fakat şunu belirtmeliyiz, e-arşiv sistemine geçtikten sonra kâğıt fatura düzenlenmez.

E-arşiv uygulamasına kaydolduktan sonra bu uygulama üzerinden fatura işlemlerini gerçekleştiren mükelleflerin, müşterileri eğer e-fatura mükellefi değilse onlara e-arşiv fatura gönderebilirler.


Timeout E-Arşiv

Uzun zamandır üzerinde çalışmalara devam ettiğimiz e-arşiv entegrasyonu ile faturalarınız için ayrı bir yer tutmaya gerek bırakmadan kolaylıkla elektronik ortamda saklamanıza imkan tanıyoruz. Entegrasyon sistemi demosunu incelemek ve program hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşmak için çağrı merkezi iletişim bilgilerinden firmamıza ulaşabilirsiniz. Timeout e-arşiv ile işlerinizi daha raht halledecek, rakiplerinizin bir adım önüne geçeceksiniz.

İlginizi Çekebilir: E-Fatura ve E-Arşiv Sistemleri Nedir, Neye Yarar?


E-Arşiv Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kimler E-Fatura Kullanmak Zorunda?

5 milyon TL ve üzerinde bir hasılata sahip olan herkesin e-fatura kullanması zorunludur.

Kimler E-Arşiv Fatura Kesmek Zorunda?

E-arşiv fatura kullanılabilmesi için hem göndericinin hem de alıcının e-fatura kullanıcısı olma zorunluluğu vardır.