E-fatura

E-Fatura ve E-Arşiv Sistemleri Nedir, Neye Yarar?

E-Fatura ve E-Arşiv, elektronik ortamda düzenlenen fatura ve muhafaza etme işlemlerini gerçekleştiren sistemlerdir.

Fatura işlemlerinin elektronik ortama aktarımı sağlanmasının ardından masraf ve zaman bakımından firmaların oldukça avantajlı bir konuma geldiğini görebiliriz. Peki, e-Fatura ve e-Arşiv sistemi nedir, neye yarar?

E-fatura

E-Fatura Nedir?

E-Fatura gönderilen, hazırlanan ve alınan fatura işlemlerinin elektronik ortamda düzenlenmesine verilen isimdir. Gelecek yıllarda birçok işlemin elektronik ortamlardan halledileceği öngörüldüğü gibi, fatura işlemlerinin de aynı şekilde yürütülmesi bekleniyor. Kurumsal alanda yapılan işlemlerinizi kolayca halledebilmek için e-Fatura sistemine geçmelisiniz.

Satış hasılatı 10 milyon TL üzerinde olan mükelleflerin e-Fatura sisteminden yararlanması zorunlu bir hale getirilmiştir. Bunun yanı sıra brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin de e-Fatura uygulamasına geçmesi zorunludur.

E-Fatura sistemi sayesinde mükellefler, fatura işlemlerini en kolay şekilde halledebilir ve eski faturalara ulaşmak istediğinde de bunu kolayca başarabilirler. E-Fatura sisteminin bu kadar gelişmiş ve yaygınlaşmış olma nedenlerinden biri kâğıt ve nakliye masraflarına engel olmasıdır.

E-Fatura Hakkında Bilinmesi Gerekenler

E-Fatura sistemi oldukça avantajlıdır fakat bu sisteme geçmek için bilmeniz gereken bazı hususlar vardır. Peki, e-Fatura sistemi hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?

E-Fatura sistemine geçtikten sonra yılın ilk günü ile birlikte işlenen faturaları e-Arşiv faturaya geçirmek zorundasınızdır.

Sisteme kayıt olunduktan sonra, faturalar mali mühür ile iletilmeye başlanır.

E-Fatura sisteminde kullanılan mali mühürler, 3 yıl aralarla yeniden yenilenmesi gerekir.

Eğer işletmeniz e-Fatura sistemine zorunlu bir şekilde geçmiş ise, aynı zamanda e-Deftere de geçmek zorundadır.

E-Fatura Avantajları Nelerdir?

Faturaların elektronik sisteme geçmesiyle birlikte işletme ve kurumlar için oldukça faydalı olmuştur. E-Fatura sisteminin birçok avantajı bulunuyor. Peki, e-Fatura sisteminin avantajları nelerdir?

  1. E-Fatura sistemi sayesinde alım ve toplama işlemlerinizi daha hızlı bir şekilde halledebilirsiniz.
  2. Kaybettiğiniz faturalar yüzünden işlem yapamıyor olma gibi sorunlar ortadan kalkar.
  3. E-Fatura sistemi, birçok hususta maliyeti düşürerek aynı zamanda bütçenize de destek olur.
  4. Faturaları saklama gibi stresli ve karışık işlerden kurtulmuş olursunuz.
  5. Kâğıt tüketimi gibi bir sorun olmayacağı gibi çevre dostu da olmuş olursunuz.

E-Arşiv Nedir?

E-Arşiv, kısaca işletme ve kurumların faturalarının elektronik ortama işlenmesi üzerine faturaların elektronik ortamda saklanabilmesine yarayan bir sistemdir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen e-Arşiv sistemine yönelebilmeniz için ilk önce e-Fatura sisteminde kaydınız olması gerekir. E-Arşive kaydınız olduktan sonra ise müşterileriniz e-Fatura sistemine kayıt olmamış olsa bile onlara e-Arşiv faturalarınızı göndermeniz mümkün olur.

E-Arşiv Sisteminin Avantajları Nelerdir?

İşletmelerin ve kurumların e-Arşiv sistemine geçmesiyle birlikte fatura gönderme ve saklama konularında büyük avantaj sahibi olurlar. Peki, e-Arşiv sisteminin avantajları nelerdir?

  • E-Arşiv siteminde basım maliyeti bulunmadığından bütçenize oldukça fazla yarayacaktır.
  • E-Fatura sistemi ile oluşturulan faturaların e-Arşiv sistemine aktarılması sonucu fiziksel arşivleme masraflarından da kurtulmuş olursunuz.
  • E-Arşiv sistemi sayesinde fatura kaybetme gibi sorunlar yaşamazsınız ve sizden istendiğinde faturaları arşivden çıkararak kolaylıkla kullanabilirsiniz.
  • E-Arşiv sistemi sayesinde e-Fatura kaydı bulunmayan müşterilerinize bile faturalarınızın gönderimini sağlayabilirsiniz.
  • Fatura işlemleriniz sırasında kağıt ve nakliye masraflarından kurtulmuş olursunuz.
  • E-Arşiv sistemi, aynı zamanda da çevre dostu olmanıza katkı sağlar.
  • E-Arşiv sisteminde fatura göndermek oldukça kolaydır ve bu sistem sayesinde zaman kaybını engellemiş olursunuz.

E-Arşiv ve E-Fatura Sistemi Arasındaki Farklar Nelerdir?

İşletme ve kurumların fatura işlemlerini elektronik ortam üzerinden en kolay ve masrafsız şekilde gerçekleştirebilmelerini sağlayan e-Fatura ve e-Arşiv sistemlerinin arasında bazı farklar vardır. Peki, e-Fatura ve e-Arşiv sistemlerinin arasındaki farklar nelerdir?

E-Arşiv sisteminde kayıtlı olan faturaları e-posta ya da faturaların çıktısı alınarak yollanabiliyorken, e-Faturada bu durumun aksine Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) aracılığıyla e-Fatura sistemine iletebilirsiniz.

E-Arşiv sisteminde zaman damgası ve mali mühür kullanılıyor fakat e-Fatura sisteminde yalnızca mali mühür kullanılır. E-Fatura sisteminde zaman damgası kullanımı bulunmaz.

E-Arşiv sisteminde kendi bilgi sistemi ile ya da entegratör aracılığıyla kullanılır. Fakat e-Fatura sisteminde daha farklı bir sistem vardır. E-Fatura sisteminde, e-Arşivin yanı sıra özel entegratör, GİB portal ve entegrasyon gibi yöntemler ile fatura işlemleri gerçekleştirilir.

E-Fatura sistemini isteyen her firmanın kullanabilmesi mümkündür fakat e-Arşiv sistemine başlamak için öncelikle e-Fatura sisteminde kaydınız olmak zorunda.

Timeout E-Fatura Entegrasyonu

İşlemlerinizi daha seri şekilde halletmek ve zamandan kazanmak için geliştirmeye devam ettiğimiz Timeout e-fatura entegrasyonunu kullanabilirsiniz. Sistem hakkında detaylı bilgi almak ve kurulum talebinde bulunmak için çağrı merkezi iletişim numaramızı arayabilirsiniz.